Světový den vody aneb kolik litrů proteklo na Váš outfit?

Světový den vody 

Světový den vody připadá každoročně na 22. 3. Tento den poukazuje na fakt, že voda není samozřejmost. Voda je jednou ze základních podmínek pro náš život. Životadárná průzračná tekutina, doslova naše tekuté bohatství... vážíme si ho dostatečně? A kde všude nám voda zbytečně protéká mezi prsty?

Voda je samozřejmou součástí našich životů. Teče pokaždé, když otočíme kohoutkem. Každý den ji můžeme čistou pít, prát prádlo, mýt nádobí, zalévat květiny, koupat se. Méně či více vědomě víme, kde s ní můžeme šetřit. Každodenně však používáme věci, kde je vysoká spotřeba vody schovaná a není na první pohled zřejmá.

Kolik litrů vody padne na náš outfit?

Věděli jste, že textilní výroba patří mezi průmysl s největší spotřebou vody na světě? 

Nejprve je nutné vypěstovat plodiny na výrobu tkaniny. Většina rostlin využívaných v textilním průmyslu je na rozsáhlých polích a plantážích a potřebují enormní množství vody pro svůj růst. Následuje čištění a barvení látek a protékají další tisíce litrů vody. Na basic bavlněné tričko a džíny je potřeba až téměř 12 000 litrů vody

Těžko představitelné? Takové množství by 16 let stačilo na průměrný denní příjem tekutin pro jednoho člověka. A to není všechno. Další množství vody se při pěstování znečišťuje chemikáliemi a negativně ovlivňuje životní prostředí a život lidí v blízkosti plantáží a oděvních závodů.

Přírodní neznamená ekologický

Zarazilo vás, že na výrobu jednoho bavlněného trička je potřeba 2720 litrů vody? Přitom se jedná o bavlnu - přírodní materiál. A je to právě bavlna, při jejíž výrobě je použito nejvíce vody, pesticidů a chemických barviv. Raději sáhněte po biobavlně, u které se při pěstování nepoužívají hnojiva a se spotřebuje mnohem méně vody. A jde to ještě lépe.

Vhodnou alternativou by mohl být bambus. Z pohledu spotřeby vody je nenáročnou plodinou a při jeho pěstování nejsou potřeba ani pesticidy. Z hlediska životního prostředí je problematickým jeho většinové zpracování s použitím chemikálií a oblast pěstování. Drtivá většina produkce bambusu pochází z Číny a jeho dovoz zanechává velkou uhlíkovou stopu.

Mezi další přírodní materiály, navíc s dlouho tradicí, patří konopí. Potřebuje mnohem méně vody, nepotřebuje hnojiva a rychle roste. Nevýhodou je hrubá a tuhá tkanina, která měkne až postupem času.

Modal, tencel, viskóza. Už jste se s pojmy setkali, ale nevíte, co přesně si pod nimi představit? Jedná se o přírodní materiály, které se získávání z celulózy, tedy ze dřeva. V porovnání s bavlnou je spotřeba vody na výrobu vláken minimální, má také skvělé vlastnosti. Od stálobarevnosti, přes výbornou savost po jemný vzhled připomínající hedvábí. 

A jak na tom je len?

Většina světové produkce lnu se pěstuje v Evropě, kde má len dlouhou tradici. Při pěstování v mírném pásmu není potřeba len zavlažovat a stačí přirozené srážky. Při zpracování je oproti bavlně použito mnohem menší množství vody - až 4x méně! Oproti 2720 litrům vody na výrobu jednoho bavlněného trička, na lněnou košili by stačilo 680 litrů. Co se týče znečištění vody a prostředí bavlna se lnem nesrovnatelná. Při výrobě bavlněné látky se používá několikanásobně více pesticidů a dalších chemikálií, které ovlivňují kvalitu vodních zdrojů. Navíc lněná látka je mnohem odolnější, pevnější, déle vydrží a je zcela rozložitelná. Lněné látky u nás také nepřekonávají velké vzdálenosti a tak i uhlíková stopa je mnohem menší. 

Za nás je jasno, z přírodních materiálů bavlna prohrává na celé čáře a z přírodních materiálů dáme vždy přednost raději jiné tkanině.

Máme pro vás pár tipů, na co se můžeme zaměřit v každodenním životě, a tím budeme šetřit jak drahocennou vodu, tak naše finance.

✔️ Snažme se prát plné pračky prádla

✔️ Používejme úsporné mycí a prací programy

✔️ Snažme se snížit znečištění vody a používejme více ekologických prostředků

✔️ Při čištění zubů zavírejme vodu

✔️ Zkraťme svoji sprchu o minutu až dvě – ušetříme až 600 litrů vody za měsíc

✔️ Učme tyto návyky i naše děti a vysvětleme jim, proč je důležité vodou šetřit