Udržitelný šatník krok po kroku

Jak na udržitelný šatník? Pomalu..

V předchozím článku jsme psali o ohromné spotřebě vody v textilním průmyslu. Určitě jste už slyšeli o udržitelném nebo minimalistickém šatníku. Skládá se jen z pár základních promyšlených kousků, navzájem dobře kombinovatelných, z kvalitních materiálů a nejlépe od lokálních značek. Jenže jak teorii převést do praxe? 

Nejde to ze dne na den. 

Určitě nevyhazujte celý obsah své skříně a nenakupujte podle návodů ,,Jak na udržitelný šatník’’, to by bylo kontraproduktivní. Začněte pomalu, krok po kroku, udržitelně nejen pro přírodu, ale i pro Vás. 

Jak to máme s oblečením my?

✔️Swapujeme - máme skupinu kamarádek a jednou za čas u vína si vyměňujeme, co se komu už nehodí. Zbytek se nabídne v místní Zero Waste skupině, třeba za marmeladu, poslední cesta nošeného oblečení je do charitního obchodu. 

✔️Chodíme do sekáčů nebo na Vinted - ale pozor, i tady se to může lehce zvrtnout, i věci z druhé ruky kupujte s rozmyslem. Cíleně vyhledáváme kvalitní značky a především nás zajímají cedulky s materiálem. Chce to trpělivost, ale odměnou může být třeba merino svetr za pár korun. 

✔️Nové oblečení kupujeme jen občas a na dlouhou dobu. Často saháme už po osvědčených značkách a střizích a nosíme doslova do roztrhání.

✔️Šijeme si. Pokud máte tu možnost nebo Vás to láká, běžte do toho! Je to skvělá investice. Můžete si vybrat materiál, barvu a upravit si střih přesně podle představ a Vaší postavy. 

✔️Dětské oblečení dědíme a pak zase posíláme dál. Jestli nemáte kamarádky, co by oblečení chtěly, zkuste třeba nabídnout za odvoz na FB Market Place. A pokud nové, tak rostoucí a nejlépe od českých značek.

Tip: Pistě si průběžně seznam věcí, které byste si rádi pořídili, škrtejte a dopisujte. Pokud věc zůstane v seznamu alespoň měsíc a někde na ní natrefíte, s klidným svědomím si jí můžete pořídit. U e-shopů využívejte seznamy oblíbených věcí. 

Dražší věci, co by měly vydržet dlouho, si kupujte v barvě a střihu, ve kterém se cítíte dobře.

Z nových věcí nesundávejte hned cedulky. Jestli v následujících pár dnech nebudete mít chuť si vzít věc na sebe nebo zjistíte, že jí nemáte s čím nosit, oblečení vraťte. 

Udržitelný šatník není jen rozhodnutí, je to proces, který má svůj čas. Nemusíte být hned stoprocentní, mějte radost z malých úspěchů. Třeba, že jste odolali sezónním výprodejům fast fashion značek. Nebo že svetr, co rok jen ležel ve skříni, teď nadšeně nosí Vaše kamarádka.